"Jó szakma, jobb élet..."

Szakképzési centrumunk szeretettel várja azokat a fiatal tanulni vágyókat is, akik sikertelenül felvételiztek a felsőoktatásba!

A képzések nappali és esti tagozaton indulnak. Azok a hallgatók, akik a hiányszakmák közül választanak: ösztöndíjat is kaphatnak. Képzési profilunk a vendéglátás-turisztika, az egészségügy, szociális, pedagógia és sport ágazatra terjednek ki, képzési rendszerünk szerteágazó. A szakgimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai oktatás, a Szakképzési Hídprogram rész-szakképesítései mellett felnőttoktatást és felnőttképzést is folytat szakképzési centrumunk.

***

2017 őszétől ismét indul felnőttoktatásunk a leendő vállalkozók számára...

A Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum tagintézményeiben 2017. szeptember 1-jei kezdéssel ismét meghirdetjük a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I., (OKJ 35 345 01) illetve a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. képzéseket (OKJ 55 345 01). Választható idegen nyelvek: angol és német. Csoportjaink három, jól megközelíthető képzési helyszínen, több csoportban indulnak.

Letölthető dokumentumok:

 

 

Szakképzési centrumunkban a gyakorló ápoló (V/6.), ill. a szociális gondozó és ápoló (V/16.) szakképesítés tartozik a tanulmányi ösztöndíjra jogosító hiányszakmához, amely az alábbi tagintézményünkben indul:

Az ösztöndíjról...

A 252/2016 (VIII. 24.) Korm. rendelet  a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló  tájékoztatója a linkre kattintva érhető el.

Érdekli valamelyik képzésünk?

Keresse bátran a www.nive.hu (NSZFH) oldalon az ún. szakképesítés keresőben szakképzési centrumunk képzéseit! Konkrét kérdéseivel a tagintézményeinknél érdeklődjön!

(Az alábbi képen látható a keresőprogram egy konkrét szakképesítéssel.)

    

S már készülünk a 2017 őszi programra:

2017 őszén folytatódik...

Sikeresen lezajlott május közepén a Kossuth Zsuzsanna Emlékverseny első, internetes fordulója: 28 csapat részvételével. 17 szakképzési centrumból indultak csapatok, számos intézményből több is. A 2. megyei/regionális forduló előkészületei zajlanak: a verseny szakmai koordinátora Gavallérné Kancsal Ágnes, szakképzési centrumunk Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója. A 2017 őszi második forduló jellege - előreláthatólag - igazodik a jelentkezett csapatok földrajzi elhelyezkedéséhez: így négy vagy hét helyszín kerül majd megjelölésre.

 

Ott voltunk Varázskemence Napján (2017. május 13.)

Várhelyi Miklós (Venesz-díjas mesterszakács, szakoktató) a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjaival részt vett a „Varázskemence Napja” rendezvényen. Múlt évben a Vakok Állami Intézetének, most a Hallássérültek Tanintézetének csapatát segítette. A szakképzési centrum két tortát ajánlott fel a rendezvényre.

De mi is ez a Varázskemence Napja?

A Varázskemence napja rendezvény szervezői egy felejthetetlen napot szeretnének szerezni fogyatékkal élő, speciális nevelésű gyermekeknek: nem kisebbre vállalkoznak, mint, hogy megpróbálják betölteni számukra - még ha csak egy pillanatra is - a hiányzó érzékük okozta űrt. A gyerekek által készített kemencés kenyeret a látogatók megkóstolhatták és vásárolhattak is belőle, amivel egyrészt az adott intézményt segítik, másrészt megmutatják a fiataloknak, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. Az eseményen arra is igyekezett rávilágítni, hogy az otthoni kenyérsütés nem ördögősség. A Varázskemence napja teljes egészében non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból végezték a program előkészítését és lebonyolítását.

Forrás: https://szassz.wixsite.com/varazskemence/blank-1

Rólunk írták: (Mi)csoda éjszaka volt!

 A teljes szakgimnáziumi képzési palettán kívül megannyi érdekes és hasznos dolgot is megismerhettek az érdeklődők a Semmelweis középiskola péntek esti szakmai napján. A kispesti intézmény második alkalommal csatlakozott a szakképző iskolák mindenki számára nyitott országos programjához, a Szakmák Éjszakájához.

„Egy éjszaka, amikor bármi lehetsz! Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” – ezzel a mottóval hirdette programjait az országos rendezvénysorozat pénteken. A Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskolájában az intézmény három – egészségügyi, környezetvédelmi és szociális – szakmacsoportja mutatkozott be az általános iskolásoknak, szüleiknek, illetve az OKJ-s képzések iránt érdeklődő felnőtteknek. Tucatnyi „élményállomáson” interaktív módon mutatták be diákok és tanárok az iskolában elsajátítható gyakorlati ismereteket a látogatóknak.

 Az egészségügyi szakmacsoport termeiben ki is próbálhatták például ambu babán az újraélesztést, a vérvételt („Véres éjszaka”), az injekció beadását („Szúrj bátran!”), az EKG-t („Mi nyomja a szíved?”), idegentest eltávolítását („Gyors gondolat – biztos mozdulat”) és még relaxálhattak is a gyógyteázóban („Fűben, fában orvosság”).

A környezetvédelmi szakmacsoport laborjai látványos és érdekes kémiai kísérletekkel csalogatták a kíváncsiakat: kígyó nőtt a cukros-szódabikarbónás elegyből („Állati jó lesz”), titkosírás készült („Nyomozz velünk! James Bond kerestetik!”), lángot festettek citrom- és narancshéjjal, valamint kémiai anyagokkal („Színezd újra!”), volt kísérletezés jóddal („Jó/d/ból is megárt a sok!”), és a kémiai áramvezetés, mint „Rázós futam” is kínált látható és hallható érdekességeket.

A szociális szakmacsoport ugyancsak izgalmas színházzá vált: szerepjátékba és az önismereti csoport kommunikációs gyakorlatába („Ismerd meg önmagad!”) pillanthattak bele az érdeklődők.

Az összes nálunk tanulható szakmát, amelyek hiányszakmák, bemutatjuk ilyenkor, szeretnénk népszerűsíteni ezeket, hogy a látogatók beleláthassanak, megismerhessék és kipróbálhassák, hogyan zajlanak a gyakorlatban is – mondta el lapunknak a szakgimnázium igazgatója. Pintér Károlyné hangsúlyozta, nem csupán általános iskolás diáktoborzásról szól a jó hangulatú szakmai nap, hiszen akár a szülők is találhatnak számukra érdekes OKJ-s szakképzéseket, és még a mindennapokban, például a háztartási balesetek ellátásakor is jól jöhetnek alapvető egészségügyi ismeretek. (Forrás: uj.kispest.hu/hirek/6316-mi-csoda-ejszaka-volt)

    

Szakma Sztár 2017. Fesztivál...

További "ellesett pillanatok" az alábbi képre kattintva!

 

Eredményeink: (versenyző - felkészítő gyakorlati tanár - iskola)

Cukrász kategória:

Pincér kategória:

Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye (ÁSZÉV), döntő - Szolnok, 2017. április 3-4.: hat helyezés a legjobb 16 között (!) a vendéglátóipar ismeretek (27.) területen. Gratulálunk!

Túl egy sikeres tavaszi rendezvényen...

"Sokféle éjszaka van, múzeumok, kutatók éjszakája, miben különbözik ettől a Szakmák Éjszakája? Sokban: mert mi nem csak színes és szórakoztató programokat, hanem ennél sokkal többet: a jövődet, lehetséges életutakat kínálunk. Most egy éjszaka alatt végigjárhatod a szakképző iskolákat, a velük együttműködő sikercégek máskor rejtett világát, feltárhatod a menő szakemberek titkait, megnézheted, melyik foglalkozás mit takar, játssz végig akár ezer pályát néhány óra alatt! Lehet, hogy a jövőd itt, ezen az éjszakán kezdődik!" (Szakmák Éjszakája - 2017. 04. 21.)

Lectori salutem! A 2015. július 1-jén létrejött szakképzési centrumunk nyolc nagy múltú budapesti szakképzési intézményt tömörít a vendéglátás, a turisztika, az egészségügy, a szociális ellátás nappali rendszerű és felnőttoktatásában. Elismert és piacképes szakmákat kínálunk. Elsődleges célunk a tanulóink elégedettségének kivívása és az oktatás és a szakképzés minőségének folyamatos fejlesztése. Tanáraink, oktatóink több évtizedes tapasztalattal állnak a tanulóink rendelkezésére.

Reméljük, képzési palettánk elnyeri bizalmát!

 

Tisztelettel: Mayer Andrea főigazgató

   

Archívum:

Túl egy sikeres rendezvényen: "Egészségszálloda", avagy az Európai Szakképzési Hete rendezvénye szakképzési centrumunkban - 2016. december 7-8. (Kép: a megnyitó ünnepség.)

Em,ellett  

A fenti program sajtóanyaga: "Az intézmény az „Egészségszállodájában” egy egészségtudatos szálloda tevékenységét kívánja bemutatni a centrumban folyó képzésekre építve. A „látogatók” a következő programokon vehetnek részt: egészségfelmérés- és prevenció (vérnyomás, vércukor, testtömeg, stb.), egészséges étrend összeállítása és kóstoló, mozgástanácsadás, életmód-tanácsadás, csecsemőgondozás, masszázs technikák bemutatója és elsősegélynyújtás. Egy szakmai siker  Országos rekordbeállítási kísérlet marcipán-linzerkoszorú készítésből és látvány-flambírozás. Emellett virtuális fővárosi városnézés, fókuszáltan méltán világhírű gyógyvizeinkre. Az Egészségszállodában két óránként, forgószínpad-szerűen találkozhat nyolc neves és nagy múltú budapesti középiskola diákjaival és tanáraival, és nem utolsó sorban meghívott vendégeinkkel, akik között Európa-, világ- és olimpiai bajnok szakácsot, cukrászt, olimpiai- és világbajnok sportolókat üdvözölhetünk. Továbbá a médiából is közismert személyiségekkel, akiktől közvetlenül tájékozódhat és szerezhet ismereteket az egészséges életmóddal, valamint az Egészségszállodát működtető iskolák képzéseivel kapcsolatban."

Egy szakmai siker...

A Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Bókay János Szakgimnáziuma tanulója Kulcsár Luca (13.B osztályból) nyerte meg a XX. Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferenciát. Saját kutatása a méhnyakrákra irányult. Állítsuk meg a HPV fertőzést! címmel, „a felnőttkori szűrővizsgálatok a prevencióban” témakörben maradandót alkotott. A magas rangú szakmai zsűri a kétfordulós versenyen nem csak az első helyet, hanem a különdíjat is neki ítélte oda. Így meghívást kapott a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos kongresszusára, hogy e fontos népegészségügyi problémáról tartsa meg előadását. Felkészítő tanár Radácsi Zsuzsanna volt. Sikeréhez gratulálunk!

Dunaszerdahelyen voltunk...

A Rákóczi Szövetség pályázati támogatása révén a BVHSZC Giorgio Perlasca Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája félszáz tanulója 2017. március 17-én Dunaszerdahelyre látogatott. A program része volt az Építészeti Szakközépiskola képzéseinek megismerése. Homoly Éva igazgató Asszony (1991 óta tölti be ezt a posztot) mutatta be az intézményt. Az iskolalátogatás után megnéztük Csallóköz (másnéven "Kukkónia") egyik új/megújult - és ikonikus - sportlétesítményét, a DAC-stadiont. Utána az iskola igazgatóhelyettese "idegenvezetésével" körbejártuk a belvárost és központban lévő 1848-as emlékműnél elhelyeztük a márciusi ifjakra emlékező koszorút. Reményeink szerint a dunaszerdahelyi szakközépiskolával a kapcsolat a jövőben is folytatódik. (További képek az képtárban.)

 

Egy versenybeszámoló a BVHSZC Kanizsay Dorottya Szakképző Iskolájából...

"Iskolánk adott otthont a hagyományosnak számító szövegértési és helyesírási komplex versenynek, ahol a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum tagintézményei vettek részt." ( További képek  a Képtárban.)

Egy versenyfelhívás: a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója alkalmából:

KOSSUTH ZSUZSANNA EMLÉKVERSENYT

szervez az egészségügyi pályák iránt érdeklődő általános iskolások, egészségügyi hivatást választott szakgimnáziumi és szakképzős tanulók számára.

(A Magyar Országgyűlés február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját 2014-ben a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította.)

A verseny célja:

- Kossuth Zsuzsanna élettörténetének megismerése

- Közismereti és szakmai témák feldolgozása

- Egészségügyi képzések népszerűsítése

- Általános iskolások érdeklődésének felkeltése az egészségügyi pályák iránt

A verseny menete:

      Csapatok regisztrációja: 2017. március 1. – 2017. április 15. (ekkor még csakis a csapat-, illetőleg az iskola nevét szükséges megadni. A csapattagok nevét ezután kérjük!) Meghosszabbítva április 21-ig. Lezárult! (Az intézményeknek írásbeli/e-mail visszajelzés és egyben egy felkészülési csomag került kiküldésre a regisztráció után.)

-       Internetes forduló: 2017. május 12. (ebben a tanévben) - 2017. május 6-án kapnak e-mailben értesítést a megnyíló online felületről a jelentkezők, érintett intézmények!

-       Megyei (regionális) forduló: 2017. október 19. (következő tanévben)

-       Országos forduló: 2017. december 1. (következő tanévben)

Jelentkezési feltételek:

- 6 fős csapatok jelentkezését várjuk, melynek tagjai egészségügyi  szakgimnáziumi és egészségügyi szakképzésben részt vevő tanulók. A hatfős csapatban két fő, az egészségügyi szakmák valamelyike iránt érdeklődő – jelenleg hetedikes, a jövő tanévben majdani nyolcadik osztályos – versenyző is szerepeljen.        

Jelentkezés, regisztráció az itt elérhető adatlapon! (Lezárult!)

A verseny feladataival, fordulóival kapcsolatosan a regisztrált csapatoknak részletes információt küldünk ki.

A verseny főszervezője:

Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum, Mayer Andrea főigazgató

 

Poll

Melyik képzési profilunk érdekli?

Total votes: 534

 "Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.” (Szent-Györgyi Albert)

  

OM azonosító számunk: 203078

2017. december 18-ától már új helyen:

1068 Budapest, Rippl-Rónai utca 22-26. szám alatti épületben.

(A XIII. Huba utca 7. sz. alatt megszűnt az iroda.)